6 tipov, ako si pripraviť super kávu

Mnoho z nás si nevie predstaviť odštartovať svoj deň bez šálky lahodnej kávy. Lenže tu prichádza kameň úrazu – často si doma neviete pripraviť toto čierne zlato také skvelé ako vo vašej obľúbenej kaviarni. Prečo? Nie je to kvôli tomu, že doma nemáte špičkový kávovar Jura Ena 9 Micro či iný stroj s kozmickým názvom. Je to kvôli tomu, že sa príliš ponáhľate. Skúste to takto.

6 tipov, ako si pripraviť super kávu

6 tipov, ako si pripraviť super kávu

1. Základom je super káva
Zabudnite na nákup kávy v supermarketoch, kde nájdete značky, ktoré patria medzi najväčších výrobcov a to sa prejavuje aj na horšej kvalite zrna. Miesto toho si nájdite vo vašom meste malú pražiareň alebo kaviareň, kde vám predajú vždy čerstvo upraženú kávovú zmes. Už len vďaka tomuto kroku zažijete veľký rozdiel.

2. Pomeľte si ju sama
Nekupujte si mletú kávu, miesto toho si zaobstarajte vlastný mlynček na kávu a zrná si vždy zomeľte. Takto pripravená káva chutí úplne inak a aj pôžitok z takto pripravenej šálky je oveľa väčší. Prečo?

3. Poznáte pravidlo 15?
Dodržať pravidlo 15 nie je vôbec jednoduché – zelená káva by mala byť upražená najneskôr do 15 mesiacov od jej zberu, zomletá najneskôr 15 dní po jej upražení a spotrebovaná do 15 minút od jej zomletia. Ak skladujete zomletú kávu, prichádza o svoju vôňu aj chuť.

4. Kvalita vody je rozhodujúca
Šálku kávy tvorí z 99 % voda, takže na jej kvalite tiež veľmi záleží. Ak máte doma príliš tvrdú alebo inak nekvalitnú vodu, hľadajte alternatívu. Možnosťou je filtračná kanvica, zmäkčovač vody na vodovodnú batériu, kúpiť si balenú vodu alebo ísť si nabrať k prameňu do bandasky.

5. Pozor na vriacu vodu
Potom, ako vám zovrie voda, by ste kávu nemali okamžite zalievať. Prečo? Je vysoké riziko, že ju spálite a bude chutiť horko. Ideálna teplota vody na zalievanie kávy je 90 °C, takže počkajte približne 30 – 40 sekúnd, kým vychladne.

6. Čistite si vybavenie
Čistota pol úspechu dobrej kávy. Preto si pravidelne a dôkladne umývajte vybavenie na prípravu kávy, či už to sú automatické kávovary, džezvy alebo aeropressy a nezabúdajte ani na rýchlovarnú kanvicu a vodný kameň.

Zdroj: PR, foto: ilustračné (flickr.com)