Rozlišujte zdravé a nezdravé sacharidy

Výber zdravých sacharidov a zdroje vlákniny, najmä rôzne celé zrná, sú výborné pre dlhotrvajúcu energiu. Celé zrná sú bohaté na fytochemikálie a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred ischemickou chorobou srdca, niektorých druhov rakovín a cukrovkou. Aké sú zdravé a nezdravé sacharidy?

pšenica

pšenica

Zdravé sacharidy (alebo dobré sacharidy) sú rôzne celé zrná, fazuľa, ovocie a zelenina. Zdravé sacharidy sú pomaly stráviteľné a tak vám pomôže čo najdlhšie udržať pocit sýtosti. Taktiež pomáhajú udržať cukor v krvi a stabilnú hladinu inzulínu.

Nezdravé sacharidy (alebo zlé sacharidy) sú potraviny, ako produkty z bielej múky, rafinovaného cukru a bielej ryže, ktoré boli očistené od všetkých otrúb, vlákniny a živín. Tieto sú rýchlo stráviteľné a spôsobujú nedostatok hladiny cukru v krvi a prispievajú k úbytku energie.

Konzumujte viac zdravých sacharidov, tie zahŕňajú celý rad celozrnných potravín. Zdravé sacharidy sú nevyhnutnou súčasťou vo vašej zdravej výžive, vrátane celozrnného pečiva, ďalej sú ti hnedá ryža, proso a jačmeň. Uistite sa, že sa jedná naozaj o celé zrná. Naopak vyhnite sa upravovaným potravinám, ako sú chlieb, cestoviny a cereálie, ktoré nie sú celozrnné.

Foto: ilustračné (flickr.com)