Podľahli ste aj vy užívaniu kolagénu? Poradíme vám, ktorý je najúčinnejší!

Kolagén si naše telo dokáže vytvoriť aj samo, je totiž prirodzenou súčasťou našej pokožky, nechtov, vlasov, kĺbov a rôznych tkanív v našom tele. Vplyvom starnutia sa však schopnosť produkovať kolagén znižuje. Na trhu je však v súčasnosti viacero druhov kolagénu a ak chcete nejaký užívať ako výživový doplnok, musíte si najprv vybrať zo širokej ponuky. V nasledujúcom článku sa vám preto pokúsime poradiť, aký druh kolagénu sa vám najviac hodí.

Podľahli ste aj vy užívaniu kolagénu? Poradíme vám, ktorý je najúčinnejší!

(zdroj: unsplash.com)

Morský alebo hovädzí?

V obchodoch sa najčastejšie môžete stretnúť s hovädzím, bravčovým, alebo rybím kolagénom (rybí sa nazýva aj morský). Kolagén sa vo všeobecnosti vyrába z nadbytočných vedľajších produktov živočíchov, preto neexistuje verzia pre vegetariánov alebo vegánov. Medzi morským a hovädzím kolagénom je rozdiel už pri spôsobe výroby – hovädzí sa totiž pripravuje máčaním kože a kostí v horúcej vode pri vysokej teplote, morský sa štiepi s využitím enzýmov za studena. Je to tak najmä preto, že pri výrobe hovädzieho kolagénu sa vysokou teplotou znižuje riziko šírenia nebezpečných chorôb, ktoré sa u dobytka alebo aj prasiat vyskytujú. Má to však do istej miery aj negatívny vplyv na kvalitu kolagénového produktu.

Viac eko a čistoty

V prospech morského kolagénu hrá aj fakt, že jeho molekuly sú omnoho čistejšie. Zároveň sa považuje pre organizmus za ľahšie vstrebateľný a lepšie stráviteľný. Nepredstavuje ani takú záťaž pre životné prostredie, ako výroba hovädzieho kolagénu. Oba druhy kolagénu však prinášajú ľudskému organizmu mnoho rovnakých priaznivých účinkov, medzi ktoré patrí priaznivý vplyv na pokožku, vlasy aj nechty. Morský kolagén je zároveň veľmi prospešný aj pre kĺby a celkový pohybový aparát.

Pozrite si zloženie

Samozrejme, pri výbere kolagénu musíte vziať do úvahy aj ďalšie špecifiká, ako je napríklad alergia na ryby a morské plody. V takom prípade si určite vyberte ten hovädzí. V prípade pescetariánstva (strava, ktorá zahŕňa morské živočíchy, ale nie mäso suchozemských živočíchov) je to presne naopak. Výsledný efekt a kvalitu kolagénu určuje aj jeho zloženie. Mal by obsahovať iba kolagénové peptidy a žiadne iné príchute, farbivá ani iné zložky, ktoré môžu znižovať jeho účinnosť. Za najlepšiu formu sa vo všeobecnosti považuje prášok, pretože ten nepotrebuje konzervanty na predĺženie trvanlivosti. Mal by byť dobre rozpustný a ľahko vstrebateľný, čo zabezpečí to, že kolagén je bioaktívny, čiže vysoko biologicky dostupný. Takýto kolagén podporí vašu pokožku a zároveň problém s jej hydratáciou, znižuje tvorbu vrások, zabezpečuje zdravé vlasy, podporuje kvalitu nechtov a pomáha zmierniť bolesť kĺbov.