Že sa nedá variť bez oleja? Vieme, ako na to!

V kuchyni sa asi máloktorá gazdinka zaobíde bez oleja. Najmä, ak sa chystáte niečo vyprážať, na výber veľmi nemáte. Čoraz viac však hľadáme spôsoby, ako si nepridávať zbytočné kalórie a ruky. Dá sa to aj bez porušenia chuti alebo textúry jedál?

Že sa nedá variť bez oleja Vieme, ako na to!

(zdroj: unsplash.com)

Kúpte si špeciálnu panvicu

Prvým dôležitým prvkom, ktorý zohráva úlohu, čo sa kvality jedla týka, je kvalitná panvica (ak sa bavíme o vyprážaných alebo vysmážaných jedlách). Dnes už nájdete v obchode napríklad antiadhézne panvice, ktorých špeciálny povrch umožňuje praženie alebo opekanie mäsa či iných surovín bez použitia, alebo s minimálnym použitím oleja. Pripravíte si tak nimi naozaj zdravé jedlá bez zbytočných tukov a veľkou výhodou je aj to, že sa ľahko udržiavajú. Potom existujú suroviny, ktoré si olej vôbec nepýtajú – napríklad huby. Tie stačí iba rozložiť na suchú panvicu a pražiť na strednom ohni za pravidelného miešania. Takéto praženie nezničí ani ich chuť, ani kvalitu.

Používajte radšej náhrady

Zvážte aj to, či musíte jedlo vyprážať. Hoci chuť nedeľného vyprážaného rezňa nič nenahradí, existujú aj iné metódy prípravy pokrmov, ako napríklad varenie, dusenie alebo pečenie, ktoré sa dajú využívať častejšie, ako vyprážanie. Možno zistíte, že vám takto pripravené jedlo chutí aj viac, ako to vyprážané. Dobré je aj eliminovať množstvo klasického slnečnicového oleja tak, že začnete namiesto neho využívať alternatívne zdroje tuku. Množstvo jedál pripravíte napríklad na kokosovom oleji, masle, alebo zdravší je aj olivový či avokádový olej do studenej kuchyne. Veľkou vychytávkou sú napríklad olejové spreje, ktoré sú nielen veľmi praktické, ale zároveň eliminujú množstvo oleja pri jednom použití.

Dajte tomu čas

Alternatívy slnečnicového oleja nájdete aj v bežných obchodoch, nemusíte sa báť, že by ste kvôli tomu museli hľadať obchody so zdravou
výživou. Ak sú napríklad súčasťou jedla mleté orechy alebo arašidové maslo, tak olej pridávať nemusíte. Arómu jedlu vedia tiež dodať creme fraîche, smotanový syr, tvaroh alebo kyslá smotana, na ktorých môžete skúsiť aj vyprážať so zmenšeným množstvom oleja. Zdravé varenie nemusí byť vždy menej chutné. Vzdať sa oleja však nemusí byť také jednoduché. Nechajte si na to čas a ak ste milovníkom vyprážaných pokrmov, existuje mnoho spôsobov, ako na zdravý životný štýl. Podstatné je ale naozaj o takú zmenu stáť a mať trpezlivosť sám so sebou.