Bielkoviny v strave sú základom každodenného jedálnička

Proteín – bielkovina, ktorá nám dáva energiu potrebnú pre každodenné fungovanie. Zatiaľ čo príliš veľa bielkovín môže byť škodlivé pre ľudí s ochorením obličiek, posledné výskumy naznačujú, že väčšina z nás potrebuje viac vysoko kvalitných bielkovín, a to najmä ak sme v pokročilom veku a už starneme.

arašidy

arašidy

Denný príjem bielkovín je založený na hmotnosti skôr, než na príjme kalórií. Dospelí by mali mať denný príjem aspoň 0,8 gramu vysoko kvalitných bielkovín na jeden kilogram telesnej hmotnosti a to za deň. Starší ľudia by sa mali snažiť o vyšší denný príjem a to o 1 až 1,5 gramov bielkoviny na kilogram telesnej hmotnosti. To predstavuje 68 až 102 gramov bielkovín za deň pre osobu s hmotnosťou 68 kilogramov.

Rozdeľte príjem bielkovín rovným dielom medzi jednotlivými jedlami. Dojčiace ženy potrebujú asi o 20 gramov viac vysoko kvalitných bielkovín za deň, než tomu bolo pred tehotenstvom na podporu produkcie mlieka. Hlavne tu je denný príjem vysoko kvalitných bielkovín.

Pre zvýšenie príjmu vysoko kvalitných bielkovín sa snažte pridať do jedálnička hlavne viac rýb, ale aj kuracie mäso, bielkoviny rastlinného pôvodu, ako sú fazuľa, orechy a sója. Zaraďte tak do svojho jedálnička spracované sacharidy z pečiva, koláčov, pizze, sušienok, fazule, orechov, semien, hrášku, tofu, kuracieho mäsa, mliečnych a sójových výrobkov. Napríklad na desiatu si dajte orechy a semená namiesto čipsov, nahraďte sladký dezert gréckym jogurtom alebo vymeňte plátky pizze za grilované kuracie prsia s fazuľou.

Foto: ilustračné (flickr.com)