Sodík je ďalšia zložka, ktorá je často pridávaná do potravín na zlepšenie chuti. Vaše telo potrebuje menej ako jeden gram sodíka denne, čo je asi pol lyžičky kuchynskej soli. Dodržiavate to !?
Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak a viesť k zvýšenému riziku mozgovej mŕtvice, srdcových ochorení, ochorení obličiek, strate pamäti a erektilná dysfunkcia. To môže tiež zhoršiť príznaky bipolárnej poruchy.
Radšej zvoľte alternatívy
Odporúčame preto dochucovať vaše jedlá pomocou byliniek a korenia. Môžete skúsiť napríklad cesnak, karí korenie, kajenské korenie alebo čierne korenie, tieto sú tiež výborne na zlepšenie chuti vašich pokrmov namiesto soli. Napríklad hotové slané potraviny môžu obsahovať oveľa viac soli, ako je zdravé. Napríklad si môžete kúpiť nesolené orechy a pridať si doma trochu zo svojej vlastnej soli pre dochutenie.
Buďte opatrní pri stravovaní mimo domova. Väčšina reštaurácií a rýchlych občerstvení ponúkajú jedlá, ktoré majú často vysoký obsah sodíka. Niektoré ponúkajú na výber jedlo z väčším, či menším obsahom soli, prípadne si môžete požiadať o vaše jedlo, ktoré si nechajte pripraviť bez soli.
Foto: ilustračné (flickr.com)